Concept, Digital Design & Innovative TechnologyDoormiddel van een camera en een projector die wordt beïnvloed door de trillingen van muziek wil ik beelden creëren die eerst onzichtbaar waren.
Foto: Verschillende ‘Captions’ door het gebruik van Video Feedback


Foto: Onzichtbaar leven in mijn kamer?


Geluid is een belangrijk aspect voor onze algehele waarneming. Geluid is een trilling. Een trilling die zo snel gaat dat wij het als mens met ons oog niet kunnen waarnemen. Dit vind ik jammer. Stel je eens voor dat de lading die muziek kan meebrengen je ook op visueel vlak kan raken? Wat zou geluid of muziek ons nog meer te vertellen hebben? Met dit gegeven als basis wil ik muziek visueel gaan maken.


Door de camera zichzelf te laten filmen zorg je voor een oneindige ‘loop’ van herhalingen. Op basis van invloeden in de omgeving zoals: Licht, beweging of fysieke voorwerpen verandert de kleur en structuur van de uitkomst. Deze uitkomst blijft altijd erg onvoorspelbaar en je weet niet wat bepaalde invloeden voor effect hebben op het beeld (dit verandert telkens). Hierdoor voelt het alsof de camera zelf autonome beslissingen kan maken.

De volgende stap is om met geluid de oneindige herhaling van beelden te beïnvloeden. Als ik geluid op een basale manier zou omschrijven is geluid een trilling dat zich voortbeweegt in de lucht door (lucht)moleculen te verplaatsen. Een speaker genereerd een trilling dat via verschillende luchtmoloculen jouw trommelvlies ook beïnvloedt. Hoe trager de trillingen zijn die de speaker produceert hoe lager wij het geluid waarnemen. Een toon van bijvoorbeeld 80Hz(Frequentie) zijn precies 80 bewegingen dat de speaker maakt per seconde.
Die trillingen die een speaker maakt moet ik op een bepaalde manier gebruiken voor het
beeld dat wordt gegenereerd.Video: Een vaste toon waarbij de frequencie langzaaom oploopt neemt heel precies de trillingen over en  dit naar interessante vormen. Elke frequencie heeft een heel eigen karakterVideo: Willem Tell Overture
Video: Introduktion. Andante
Elk muziekstuk vormt zijn eigen karakter. Een karakter die je pas ontdekt door hem in mijn setup af te laten spelen. Ik heb verschillende muziekstukken geprobeerd en twee gebruikt om als print te laten zien. Een visueel beeld van verschillende geluiden dat nooit eerder visueel getoond is.


Er valt voor mij nog ontzettend veel te onderzoeken binnen dit concept. Ik moet opzoek gaan naar een manier om de setup nog autonomer te maken. Manieren onderzoeken om meer diversiteit in de beelden te creëren, zonder dat ik daar zelf invloed op hoef uit te oefenen. Hierdoor krijg je meer karakterverschil per muziekstijl en muziekstuk. Ik moet goed onderzoek doen naar elementen in muziek die altijd verschillen als je verschillende muziek vergelijkt met elkaar. Hierdoor kan ik unieke beelden creëren, die alleen gegenereerd kunnen worden met dat enkele muziekstuk.


Ik wil onderzoeken of het mogelijk is om manieren te vinden om muziek net zo intens te ervaren zonder geluid. Het visuele aspect is hier van groot belang, maar ik kan ook onderzoek doen naar gevoel(trillingen). Of een combinatie van verschillende prikkels die slechthorende wel kunnen ervaren.


© 2020 by Stijn Paauw - Creative Brandig
General Terms & Conditions
︎  ︎  ︎  ︎   
© 2020 by Stijn Paauw
  
︎ ︎  ︎  ︎